Talvisäilytys

Kausiajoneuvojen akut vioittuvat herkästi

Akut joutuvat monesti koville kausikäytössä olevissa ajoneuvoissa, yleisimpiä Suomessa ovat varmastikin moottoripyörät ja veneet. Akuissa pitää olla riittävä varaustaso, että ne säilyvät ehjinä. Akut purkaantuvat kuitenkin itsestään, kun ne eivät ole käytössä. Jos akku pääsee purkaantumaan täysin, niin yleensä se vioittuu ja sen varauksenpitokyky heikkenee. Akku ei vioituttuaan välttämättä ota enää virtaa itseensä.

Moottoripyörä- ja veneakkujen säilytys

Oikea talvisäilytys ja säännöllinen lataus lisäävät akun käyttöikää. Akkupojat tarjoavat akkujen lataus- ja talvisäilytyspalvelun. Kausikäytössä olevien ajoneuvojen akut saattavat purkaantua tyhjiksi jo, kun ne ovat parikin kuukautta käyttämättä. Akut säilyvät parhaiten kun ne varastoidaan oikein sekä puretaan ja ladataan säännöllisesti. Akku säilyy toimintakuntoisena parhaiten, kun sitä säilytetään kuivassa ja viileässä tilassa. Akkupojat huolehtivat akuistasi läpi talven, ja akku säilyy käyttökelpoisena pitkään.

Akkupojilta saat myös laadukkaat ylläpitolataukseen tarkoitetut akkulaturit ja ohjeet käyttöön.

Miten onnistua talvisäilytyksessä?

Talven tullessa päättyy vuoden veneily- ja moottoripyöräilykausi. Sitä mukaa kun lehdet puista varisevat, kiihtyy keskustelu akun oikeaoppisesta talvisäilytyksestä ja huollosta verkon keskustelupalstoilla. Oikeita metodeja tuntuu olevan kuin hikanpoistossa, yhtä monta kuin on kokeilijaa. Akkupojat vastasivat useimmin akkujen oikeaoppista säilytystä kysyttyihin kysymyksiin.

 1. Onko akun tyypillä väliä?
  Akun tyyppi määrittää minkälaisella laturilla akku tulee ladata talven aikana.
 2. Akun säilytyksen oikea lämpötila 
  Akku säilyy parhaiten viileässä lämpötilassa. +10 astetta on optimaalinen lämpötila, joka pienentää akun itsepurkautumisnopeutta merkittävästi.
 3. Kannattaako akku irrottaa? 
  Kannattaa. Laitteen sähköjärjestelmät saattavat aiheuttaa purkautumista. Varsinkin veneen akut saattaa jäätyä, jos ne ovat happoakkuja ja alhaisessa varaustilassa. 
 4. Akun säilytyspaikka 
  Akkua ei kannata säilyttää asuintiloissa. Sen sijaan akku kannattaa säilyttää varastotilassa, jossa lämpötila on alhaisempi. Tilan tulee olla tuuletettu, sillä ladatessa rikkihappo kaasuuntuu (räjähdysvaara).
 5. Kuinka monta kertaa akku pitää purkaa ja ladata varastoinnin aikana? Kuinka nopeasti akku purkaantuu käyttämättömänä? 
  Akku tulee purkaa ja ladata 1-2 kertaa talven aikana. Tällöin akku ei kärsi säilytyksestä. Normaalin happoakun itsepurkautuminen on noin 3 % kuukaudessa. AGM-akuissa purkautuminen on hieman pienempi. Viitteellinen itsepurkautuminen on arvioitu +20 asteen lämpötilassa. 
 6. Akun jättäminen lataukseen ja syväpurkautuminen 
  Mikäli akkua ladataan jatkuvasti, on mahdollisuus, että akku kuivuu. Ladatessa akkuvesi kaasuuntuu ja pääsee ulos akusta. Mikäli akku on pitkään varaamattomana, akkuhaposta erottuu vesi, jolloin akku saattaa jäätyä. Lisäksi levyjen pintaan tulevan korroosion määrä kasvaa ja akku menettää ominaisuutensa. 
 7. Akun purkaminen 
  Purkaminen tapahtuu asettamalla kuorma akun napojen välille (esim. lamppu). Optimitilanteessa akku saataisiin purettua 80 % varaustilaan, noin 12,3 V. Varo syväpurkua.
Akun talvisäilytys

 

 

Ota yhteyttä

Saat meiltä asiantuntevaa palvelua kaikissa akkuasioissa.

Sähköposti Sähköposti