Litium akku kalastuksessa

Litiumakku kalastuksessa - Käyttökokemuksia

Haastattelimme tyytyväistä Nordmax -litiumakun käyttäjää Tuomasta. Pyysimme kertomaan millaisessa käyttökohteessa hän akkua käyttää ja mitä huomioita hänellä on herännyt, kun perinteinen lyijyakku on korvattu huippusuorityskykyisellä litiumakulla.

Moikka, kerrotko itsestäsi?

Olen Tuomas Leinonen, 29-vuotias aktiivinen kalastaja ja kalastusaiheisen sisällön tuottaja.
Tuotan reaaliaikaista sisältöä Twitchiin sekä lyhytvideoita Tiktokkiin.
Tuotan sisältöä Peurankaataja nimellä ja sisältöni löytää seuraavien linkkien takaa:
https://www.twitch.tv/peurankaataja
https://www.tiktok.com/@peurankaataja
 

Miten päädyit valitsemaan litiumakun veneeseen?

Päädyin valitsemaan litiumakun veneeseeni useiden tekijöiden perusteella. Ensinnäkin litiumakkujen keveys oli erittäin houkutteleva ominaisuus. Veneessä painolla on suuri merkitys, sillä se vaikuttaa suoraan veneen suorituskykyyn. Litiumakut ovat huomattavasti kevyempiä kuin perinteiset lyijyakut, mikä auttaa vähentämään veneen kokonaispainoa ja parantaa sen käsittelyä.
Toinen tärkeä syy valita litiumakku oli niiden huomattavasti pidempi käyttöikä. Litiumakut tarjoavat yli 10 kertaa enemmän lataussyklejä kuin perinteiset lyijyakut. Tämä tarkoittaa, että litiumakku kestää huomattavasti pidempään ennen kuin se vaatii vaihtamista tai huoltoa. Veneilyharrastuksessa pitkäikäisyys on arvokas etu, sillä se vähentää tarvetta säännölliselle akkujen vaihtamiselle ja kustannuksia pitkällä aikavälillä.
Lisäksi litiumakut tarjoavat parempaa suorituskykyä ja energiatiheyttä verrattuna perinteisiin akkutyyppeihin. Niiden korkea purkauskyky tarkoittaa, että veneen sähkölaitteet ja järjestelmät toimivat tehokkaasti ja luotettavasti.

Yleistä

Mikä käyttökohde? Veneen merkki/malli?

Kalastus ja live-lähetysten tuottaminen ovat pääasialliset käyttötarkoitukseni veneellä. Veneenä käytän Tracker Magna 17 -mallista täysiveristä kalastusvenettä, joka on mitoiltaan 5,3 metriä pitkä ja 2,2 metriä leveä. Veneen voimanlähteenä toimii Mercury 60 hp efi -perämoottori. Lisäksi veneessäni on keulasähkömoottori.
Veneeni varusteluun kuuluu kaksi litiumakkua, joista toinen toimii veneen starttiakkuna ja samalla vastaa elektroniikan virransyötöstä. Tämä takaa luotettavan käynnistyksen ja tarvittavan tehon elektronisille laitteille, kuten kaiuille, live-lähetyslaitteille ja navigointijärjestelmille. Toisen litiumakun tehtävänä on toimia keulassa sijaitsevan keulasähkömoottorin voimanlähteenä. Tämä mahdollistaa hiljaisen ja ympäristöystävällisen etenemisen kalastuspaikkojen läheisyydessä sekä tarkkojen ohjausliikkeiden tekemisen kalastuksen aikana.

Mitä piti ottaa huomioon vaihtaessa litiumakkuun?

Litiumakun vaihtaminen oli helppoa, sillä se sujui suoraan vanhojen lyijyakkujen tilalle ilman tarvetta tehdä muutoksia veneen järjestelmiin. Akun valinnassa oli kuitenkin tärkeää ottaa huomioon, tuleeko akku myös veneen moottorin starttiakuksi.
Veneen moottorin starttiakulta vaaditaan erityisiä ominaisuuksia, jotta se pystyy tarjoamaan riittävän virran moottorin käynnistämiseen. Litiumakun valinnassa on siis varmistettava, että se on tarkoitettu nimenomaan starttiakun käyttöön ja pystyy tarjoamaan tarvittavan tehon moottorin käynnistämiseksi luotettavasti.

 
Litium akku kalastuksessa

Oliko asennus helppo/vaikea? Edut?

Litiumakkujen asennus oli äärimmäisen helppoa ja sujui vaivattomasti. Nordmaxin starttiakuissa oli käytännölliset tuplanavat, joissa oli 6 mm kierteet. Tämä mahdollisti uuden akun vaihtamisen vanhan tilalle ilman mitään ongelmia tai muutostöitä veneen järjestelmiin. Tuplanapojen ominaisuus tarjosi myös monia kytkentämahdollisuuksia, mikä oli erittäin hyödyllistä asennuksen sujuvuuden kannalta.
Yksi konkreettinen esimerkki kytkentämahdollisuuksista oli veneen pilssipumpun virransaannin toteuttaminen. Tämä oli tehty vaivattomaksi suoraan akun napoihin kiinnitetyllä 6 mm pultilla.

Mitä hyötyjä huomasit käytössä?

Litiumakkujen käytössä huomasin useita hyötyjä, jotka paransivat veneeni suorituskykyä ja käytettävyyttä. Yksi merkittävimmistä hyödyistä oli litiumakkujen keveys suhteessa niiden suorituskykyyn. Nykyisten kahden litiumakun tarjoama noin 150 Ah kokonaiskapasiteetti vastasi neljää lyijyakkua (kolme 60 Ah ja yksi 100 Ah) käyttökapasiteetiltaan. Tämä merkitsi sitä, että litiumakkujen avulla sain huomattavasti suuremman kapasiteetin pienemmällä painolla. Lyijyakkujen kokonaispaino oli noin 75 kg, kun taas nykyisten litiumakkujen paino jää noin 17,5 kg. Tämä tarkoitti sitä, että veneeni kuormitusmahdollisuudet parantuivat noin 57 kg verrattuna aiempaan järjestelmään. Tämä oli erittäin merkittävä parannus veneen kokonaispainoon ja vaikutti suotuisasti sen ajo-ominaisuuksiin.

Toinen havaitsemani hyöty oli akkujen sijoittelun joustavuus. Aiemmin akkujen sijoittelu vaikutti paljon veneen tasapainoon ja painopisteeseen. Litiumakkujen keveys ja pieni koko mahdollistivat sen, että akkujen sijoituspaikan voi nyt valita käytettävyyden mukaan. Tämä antoi minulle enemmän joustavuutta veneen sisätilojen suunnittelussa ja käytössä. Lisäksi litiumakkujen pieni koko säästi arvokasta tilaa veneessä, mikä oli erityisen hyödyllistä kalastusvälineiden ja muiden tarvikkeiden säilyttämiseen.

Litium akku kalastuksessa
Yllä havainnekuva veneen laitteiston kytkennästä litiumakkujen kanssa.

Käytitkö Bluetooth-ominaisuutta? Oliko siitä hyötyä?

Omassa käytössä akkujen Bluetooth ominaisuudet ovat todella tärkeitä varmistaessa akun jännitettä ja kulutusta. Vietän pitkiä päiviä vesillä, jolloin on tärkeää pystyä seuraamaan akkujen varaustasoja ja kulutuksia. Välillä kalastetaan kovissa tuuliolosuhteissa tai pelkästään keulasähkömoottoria käyttäen, jolloin perämoottori ei lataa akkuja. Kulutusten näkeminen helpottaa arvioimaan akkujen latauksen tarvetta kotona.

Suositteletko akkua muillekin veneilijöille?

Suosittelen ehdottomasti Nordmaxin litiumakkuja muillekin veneilijöille. Näillä akuilla on useita etuja, jotka tekevät niistä erinomaisen valinnan veneilytarpeisiin. Litiumakkujen keveys ja suorituskyky vastaavat hyvin kasvavaa energiantarvetta vesillä. Riippumatta siitä, käytätkö sähköperämoottoria tai sinulla on elektroniikkaa veneessä, litiumakut tarjoavat keveyttä ja vahvaa suorituskykyä.

TUOTEVALIKOIMA

Ota yhteyttä

Saat meiltä asiantuntevaa palvelua kaikissa akkuasioissa.

Sähköposti Sähköposti