Akun talvisailytys vinkit

Akkujen varastointi kesäkauden jälkeen

Akku unohtuu veneeseen, moottoripyörään ja muihin kesäkauden laitteisiin helposti silloin kuin kaikki toimii, mutta kesäkauden jälkeen talviteloille laitetta/ajoneuvoa laitettaessa on hyvä muistaa akun oikeanlainen varastointi.

Jättääkö akku talveksi paikoilleen vai irroittaa?

Kaikki riippuu lämpötilasta ja akun varauksesta. Akun itsepurkautuminen kasvaa suhteessa lämpötilaan, jos akkua säilytetään lämpimässä sisätilassa se myös tyhjenee nopeammin.
Akkua säilytettäessä kylmässä pitää huolehtia ettei akku pääse tyhjenemään täysin, jäätyessään tyhjä akku rikkoutuu. Täyteen ladattu akku voi kestää parhaimmillaan jopa -60 celsiusastetta.

Mitä pitää huomioida akun talvisäilytyksessä sisätiloissa?

Sisätiloissa säilyttäessä pitää varmistaa viileä, hyvin tuulettuva tila. Tuuletus estää mahdollisten latauksesta aiheutuvien kaasujen kerääntymisen.

Miksi akun lataaminen syksyllä on tärkeää?

Akun kunto heikkenee jos sitä säilytetään varaukseltaan vajaana. Heikkeneminen johtuu akkulevyjen sulfatoitumisesta. Jossain akkulatureissa on erillinen sulfaatinpoistotoiminto, jossa nopeilla jännitteen ja virran muutoksilla murretaan sulfaattikiteitä ja eheyttää akkua.

Vaikka akku säilyttää varauksensa hyvin kylmässä, ottaa se huonosti varausta vastaan kylmässä.
Tärkeää onkin ladata akku jo “lämpimien” kelien aikaan, ennen kelien viilentymistä ja huolehtia sen varaamisesta talven aikana.

Mitä huomioida ennen lataamista?

Ennen lataamista irroita kaapelikengät ja puhdista akun pinta liasta ja kosteudesta. Säilytä akkua irti kytkettynä. Nykyisissä huoltovapaissa akuissa ei ole nestetulppia ja kunto katsotaan vain mahdollisesta “tarkistusilmästä”. Mikäli kyseessä on perinteinen akku avattavilla tulpilla, nestetaso on tarkastettava ennen lataamisen aloittamista.

Laturilla on väliä

Suosi älylatureita, ne osaavat rajoittaa latausvirtaa ja estävät ylilatautumisen (pahimmassa tapauksessa tulipalovaara). Akkupojilta löydät laadukkaan valikoiman latureita.
Ylläpitotoiminnolla varustetut laturit voidaan jättää akkuun kiinni koko talvisäilytyksen ajaksi. Tällöin laturi tunnustelee akun varausta ja lataa sitä tarvittaessa täyteen pitäen yllä varaustilan.

Jos saatavilla ei ole älylaturia, akku tulee purkaa ja ladata 1-2 kertaa talven aikana. Tällöin akku ei kärsi säilytyksestä. Normaalin happoakun itsepurkautuminen on noin 3 % kuukaudessa. AGM-akuissa purkautuminen on hieman pienempi. Viitteellinen itsepurkautuminen on arvioitu +20 asteen lämpötilassa.

Akkupoikien talvisäilytys -palvelu

Akut säilyvät parhaiten kun ne varastoidaan oikein sekä ladataan oikeaoppisesti.
Akkupojat huolehtivat akuistasi läpi talven, ja akku säilyy käyttökelpoisena pitkään.

Tutustu talvisäilytys-palveluumme ja akkulatureihimme.

Tuki
Ota yhteyttä

Saat meiltä asiantuntevaa palvelua kaikissa akkuasioissa.

Sähköposti Sähköposti