Aurinkopaneelit. Aurinkopaneelien hankinta. Aurinkopaneelien valinta. Mikä aurinkopaneeli?

Mitä tulee tietää aurinkopaneelia hankkiessa?

Aurinkopaneelien hyödyt ovat laajasti tunnettu ja niitä onkin lisääntyvissä määrin ilmestynyt mökeille tuomaan kaivattua lisävirtaa sekä asuntoautoihin ja veneisiin mahdollistamaan omavarainen sähköntuotto sähköverkon ulkopuolella. Valikoimistamme löydät laajan valikoiman aurinkopaneeleja, mutta mitä paneelia hankkiessa täytyy tietää? Akkupojilla autamme sinua koostamaan sopivan aurinkopaneelijärjestelmän juuri sinun tarpeisiisi.

Myymälään tullessasi tai tarjouspyyntöä jättäessäsi sinun on hyvä miettiä valmiiksi muutamia kysymyksiä. Näiden avulla pääsemme nopeasti määrittelemään millaisen paketin tai paneelin tarvitset.

1. MINNE PANEELI TULEE?

Mieti missä on paneelin asennuspaikka. Paneeli kannattaa luonnollisesti asentaa paikkaan, jossa se saa mahdollisimman paljon auringonvaloa vuorokauden ja vuodenajasta riippumatta. Kalliolla tai katolla on usein hyvä asennuspaikka, johon ei puiden varjot lankea, eikä paneelille putoa roskaa, kuten lehtiä ja oksia. Monikidepaneelit keräävät hyvin myös auringon hajasäteilyä.

2. ETÄISYYS AKUSTA SÄÄTIMEEN JA VIRRAN JAKAMINEN.

Etäisyydessä tulee ottaa huomioon sähkövirran kulutus. Kaapeleissa kulkeva virta lämmittää kaapelia mikä aiheuttaa tehohäviöitä. Tällöin kaapelin tulee olla mahdollisimman hyvin johtava eli johdinpoikkipintojen tulisi olla suuret, jotta häviö olisi mahdollisimman pieni. Paneelin sijainti säätimestä voi olla mielellään lyhyen etäisyyden, noin 50 m päässä. Tähän vaikuttaa paneelin tai paneelien jännite ja kaapelin paksuus. Säädin saa olla mielellään vain muutaman metrin etäisyydellä akustosta. Jos tarkoituksena on jakaa virtaa eri rakennuksiin, voi olla kannattavaa hankkia omat järjestelmät vastaamaan eri rakennusten tarpeisiin.

3. MIHIN KAIKKEEN VIRTAA KOHTEESSA TARVITAAN?

Tarvitaanko virtaa esimerkiksi valoihin, jääkaappiin, mikroon, työkaluihin ja TV:hen? Määrittelemällä sähkönkulutuksesi voimme helpommin määrittää kuinka laajan paketin tarvitset.

Nousiko mieleesi lisää kysymyksiä? Laita ihmeessä viestiä, niin autamme sinua valitsemaan oikean paneelit kotiisi, mökillesi, autoosi tai veneeseesi.

Aurinkopaneelin huolto

Akku pysyy kunnossa kun sitä käytetään. Mikäli talvikäyttöä ei kohteessa ole (esim. mökki), on suositeltavaa kytkeä akusto irti talven ajaksi. Akku säilyy toimintakykyisenä pitkään kun se sijoitetaan kuivaan ja viileään tilaan, jossa lämpötila ei pääse laskemaan kuitenkaan pakkasen puolelle. Suuret lämpötilavaihtelut ja kosteus lyhentävät akun käyttöikää. Akut kestävät tyypistä riippuen noin 5-10 vuotta. Huoltotoimenpiteenä vuosittain on lähinnä pinnan puhdistus liasta.

Miten aurinkopaneeli toimii?

Auringonvalo muuttuu paneelin kennossa sähköenergiaksi. Moni- ja yksikiteisissä paneeleissa kennojen materiaali on pii. Auringon säteily irrottaa kennon polijohdemateriaalin elektroneja ja muodostaa aukkopareja. Sähkö muodostuu kun elektronit liikkuvat paneelin piikennoissa negatiiviselle puolelle ja aukot positiiviselle. Tämä liike toistuu niin kauan kuin paneeli altistuu auringon säteilylle ja kennon eri puolet vuorottelee positiivisen ja negatiivisen välillä. Tästä liikkeestä siis syntyy sähköenergiaa, joka voidaan valjastaa käyttöön. Yksi kenno muodostaa noin 0,5 V jännitteen.

Tuki
Aurinkopaneelit mökille - Akkupojat
yksi- ja monikidepaneelit

Aurinkopaneeleiden tyypit määräytyvät niiden materiaalin tai valmistustavan mukaan. Yksikidepiipaneelit luodaan teknisesti kasvattamalla pii-kiteen kokoa kun taas monikidepiipaneelissa pii sulatetaan ja valetaan muotoonsa. Yksikidepaneelit on helppo erottaa kennojen pyöreistä kulmista ja monikidepaneelit neliömäisestä muodosta. Yksikidepaneelit ovat monikidepaneeleja hieman tehokkaampia. Niiden hyötysuhde on noin 15-22 %. Yksikidepaneelit ovat toisaalta herkempiä lialle ja varjolle, kuin monikidepaneelit. Ne tarvitsevat siis enemmän puhdistusta ja suoraa auringonvaloa, jotta tehokkuus säilyy. Monikidepaneeli vastaanottaa paremmin hajasäteilyä, jolloin varjo ei tee aivan yhtä suurta vaikutusta tehokkuuteen. Asennuspaikalla on siis merkitystä paneelin valinnassa.

Invertteri - Aurinkopaneeli - Akkupojat
invertteri

Toimiva aurinkopaneelijärjestelmä mahdollistaa useiden käyttölaiteiden lisäämisen järjestelmään. Näitä voi olla esimerkiksi kahvinkeitin, hiustenkuivaaja, pölynimuri ja muut sähköiset käsityökalut. Näitä käyttölaitteita löytyy kyllä suoraan järjestelmän kanssa yhteensopivalla 12 voltin jännitteellä, mutta niiden toiminta on yleensä joko hidasta tai hankintahinta korkea. Myös laitteiden toimivuuden kannalta on järkevin ratkaisu siirtyä käyttämään 230 voltin laitteita, mikä vaatii 12 voltin tasajännitteen muuntamisen 230 voltin vaihtojännitteeksi. Invertteri muuttaa siis paneelin tuottaman sähkön vaihtovirraksi.

Lataussäädin - Aurinkopaneeli - Akkupojat
lataussäädin

Lataussäädin säätelee akustojen latausta. Lataussäätimellä voi olla useita toimintoja eri käyttöasteille. Esimerkkinä talvikausi, jolloin veneily ja mökkeily ovat vähäisempää. Tällöin jännitetason tulisi olla alhaisempi kuin varausvaihe. Kolme eri toimintatasoa ovat tehollinen, varaus ja lepotila.

Ota yhteyttä

Saat meiltä asiantuntevaa palvelua kaikissa akkuasioissa.

Sähköposti Sähköposti